Henny van Daalen, geboren en getogen onder de rook van Rotterdam. In een mengelmoes van stedelijk rumoer, natuur en cultuur groeide zij op. Indrukken die ze al als kind tekenend en schetsend aan het papier toevertrouwde. Later bracht ze kleurrijke verhalen aan op muren en ramen. Een schoolmuur in de schilderswijk in Den Haag werd zo het sprankelend decor van een televisiedocumentaire. Een lange gang in een verzorgingshuis in Dordrecht werd beschilderd naar aanleiding van kinderliedjes van vroeger.

Rond de eeuwwisseling verruilde zij de stad, samen met man en kinderen, voor het dorp Valburg in de Betuwe. Dat bleek een inspirerende plek te zijn: zowel om te wonen als om de vele kunstzinnige activiteiten. In Huissen schilderde Henny een aantal jaren bij Ellen Baptist, waar ze veel vrijer leerde schilderen. De bron van haar inspiratie lag aanvankelijk dicht bij huis: bij haar kinderen. Gaandeweg maakten zij plaats voor vrouwen in de rol van vriendinnen, koninginnen en moeders.

Communicatie speelt een grote rol in haar werk. Vooral de relatie tussen de vrouwen onderling, waarin contact leggen en intimiteit delen op een treffende en speelse wijze wordt verbeeld. Ze plaatst haar figuren in een decor van warmte en vertrouwelijkheid. Al kijkend bekruipt je het verlangen om deelgenoot te worden en aan te willen schuiven. Tevens roepen haar schilderijen de sfeer op van het theater waarin het alledaagse fantasievol en met gevoel voor humor wordt aangekleed.

Teksten kunnen in haar werk het beeld soms versterken en zeggingskracht geven aan een schilderij. Daarbij speelt poëzie vaak een belangrijke rol. Behalve acryl gebruikt ze ook graag andere materialen: een masker uit Barcelona, een stuk kant uit Madrid of zomaar een lap stof of papier krijgen een plek op het doek. Ze zijn onderdeel van de verbeelding en hebben een verdiepende werking op het spel van kleuren en lijnen.

 

Contact

Voorweem 17
6841 BK Valburg
0488 43 11 25
hennyvandaalen@gmail.com